Održana panel diskusija na temu”Djeca i siromaštvo u BiH”

Prezentovani su rezultati do kojih smo došli u istraživanju koje je obavljeno u mjesecu septembru.
Uz podršku organizacije “Save the Children” sproveli smo dvije fokus grupe u dvije sarajevske škole. Istraživači su bila sama djeca, učenici iz dvije srednje škole. Ukupno je u Bosni i Hercegovini ispitano 104 ispitanika u dobi od 14 do 18 godina. Djeca su imala priliku iskazati šta misle o siromaštvu te smo saznali kako siromaštvo utiče na njihov život u aspektu obrazovanja, zdravstva i kulture.

Na ovoj panel diskusiji smo predstavili rezultate dobivene iz istraživanja sa djecom, mladim ljudima, studentima, zaposlenima i nezaposlenima kao i roditeljima djece predškolskog uzrasta. Mladi su istakli kako razumiju mišljenje djece, jer su i oni sami isto proživjeli u prethodnim godinama. Iskazali su zabrinutost zbog postojećeg stanja, posebno u drugim dijelovima BiH gdje je situacija ipak nešto drugačija nego kada je riječ o Sarajevu. Dali su određene preporuke koje ćemo u narednom periodu navesti u finalnom izvještaju koji će biti predstavljen javnosti.

Panelisti su bili srednjoškolci, Amina Kahriman i Faris Bučo. Ponosni smo na to kakve osvještene mlade ljude imamo u našoj sredini, koji su ovaj problem shvatili vrlo ozbiljno i dali svoje preporuke za unapređenje u ovom segmentu.
#nasadjeca #savethechildren                                              

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *